Hoog gevoelig

HSP – High sensitive person of hoog gevoelig persoon

Een mode ding, aanstellerij of zweverig gedoe, zo wordt er vaak naar hoog gevoeligheid gekeken. Maar dat sommige mensen wel degelijk een grote gevoeligheid hebben voor prikkels is gelukkig ook wetenschappelijk aangetoond. verschillende onderzoeken tonen aan dat deze eigenschap bestaat. Eén op 5 mensen is hoogsensitief, ze hebben een aangeboren gevoeligheid voor omgevingsprikkels en ervaren meer en intenser dan anderen. Daarnaast verwerken ze al deze informatie grondiger en nauwkeuriger, er is meer tijd nodig om de prikkels te verwerken en ervan te herstellen.

Gelukkig is hoog gevoeligheid al redelijk bekend en raakt het steeds meer geïntegreerd bij ouder, leerkrachten en de mensen om ons heen. Toch zullen veel mensen toen en nu nog opgroeien met het gevoel dat het zeurpieten zijn, dat ze zwaar op de hand zijn en aanstellers zijn. Voor mensen met een ‘normale’ prikkelverwerking is het ook lastig voor te stellen hoe het is om te leven met deze gevoeligheid.

Hoewel hoog gevoelig zijn een enorme kracht kan zijn waar men uit kan putten, zijn er heel veel mensen die zich vaak uit het lood geslagen voelen door de gevolgen van hun sensitiviteit. Het is niet onbekend dat veel hoog gevoelige mensen kampen met onzekerheid, please gedrag, eigen grenzen bewaken en overprikkeling door omgevingsfactoren.

Hooggevoelige ouders en hooggevoelige kinderen, in mijn praktijk een veel geziene aanmelding, ik werk er graag mee! een beetje inzicht in eigen denken, voelen ,handelen. Geeft al zoveel meer rust en ruimte! en ineens is het niet meer een last maar een prachtige eigenschap die je volledig in je kracht zet.

Geef een reactie